Der er noget helt specielt ved at servere en dessert, der både præsenterer sig smukt på tallerkenen og samtidig tilbyder en perfekt balance mellem smage og teksturer. Denne opskrift på Marie José chokoladekage med creme anglaise og pocheret pære, ledsaget af råsyltede brombær, er en sand fryd for både øjne og smagsløg. Den kombinerer den intense smag af mørk chokolade med den blide sødme fra pocheret pære og den friske syrlighed fra råsyltede brombær. En klassisk creme anglaise binder det hele sammen og giver retten en luksuriøs afrunding. Denne dessert kræver lidt tid og kærlighed, men resultatet er det hele værd.

Ingredienser

Marie José chokoladekage

  • 200 g mørk chokolade (70%)
  • 150 g smør
  • 150 g sukker
  • 4 æg
  • 100 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk vaniljesukker

Creme anglaise

  • 4 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 2,5 dl sødmælk
  • 1,5 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang (kornene herfra)

Pære pocheret med citrongræs

  • 4 modne pærer (gerne conference eller bosc)
  • 1 liter vand
  • 200 g sukker
  • 2 stængler citrongræs
  • Saften af 1 citron

Råsyltede brombær

  • 200 g friske brombær
  • 50 g sukker
  • Saften af ½ citron

Fremgangsmåde

Marie José chokoladekage

  1. Forvarm ovnen til 180°C (almindelig varme).
  2. Smelt den mørke chokolade sammen med smør i en skål over vandbad, indtil det er jævnt og glat. Lad blandingen køle lidt af.
  3. Pisk sukker og æg sammen i en stor skål, indtil det bliver lyst og luftigt.
  4. Tilsæt den smeltede chokoladeblanding til æggemassen og rør det godt sammen.
  5. Sigt hvedemel, bagepulver, salt og vaniljesukker i dejen, og vend det forsigtigt sammen, indtil det er ensartet.
  6. Hæld dejen i en smurt springform (ca. 20 cm i diameter) og bag kagen i ovnen i 25-30 minutter. Kagen skal være fast, men stadig en smule blød i midten.
  7. Lad kagen køle helt af, inden den tages ud af formen.

Creme anglaise

  1. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål, indtil det bliver lyst og cremet.
  2. Varm mælk, fløde og vaniljekorn op i en gryde, indtil det næsten koger. Tag gryden af varmen.
  3. Hæld lidt af den varme mælkeblanding over æggeblandingen, mens du pisker konstant, for at temperere æggene.
  4. Hæld derefter hele æggeblandingen tilbage i gryden og varm det forsigtigt op over lav varme, mens du rører konstant med en træske. Det er vigtigt, at cremen ikke koger, da den ellers kan skille.
  5. Når cremen tykner og kan dække bagsiden af en ske, tages den af varmen og sigtes gennem en finmasket si for at fjerne eventuelle klumper.
  6. Lad creme anglaisen køle af, inden den serveres.

Pære pocheret med citrongræs

  1. Skræl pærerne, men lad stilken sidde på for et elegant udseende. Fjern kernehuset forsigtigt fra bunden med en lille ske eller et kuglejern.
  2. Bring vand, sukker, citronsaft og citrongræs (let knust for at frigive smagen) i kog i en stor gryde.
  3. Reducer varmen og tilsæt de skrællede pærer. Lad dem simre i lagen i ca. 20-25 minutter, eller indtil de er møre, men stadig holder faconen.
  4. Tag pærerne op af lagen og lad dem køle af, inden de serveres.

Råsyltede brombær

  1. Bland brombær, sukker og citronsaft i en skål.
  2. Lad blandingen trække i mindst 30 minutter, så sukkeret opløses og brombærrene frigiver deres saft. Rør forsigtigt rundt undervejs.
  3. De råsyltede brombær er nu klar til servering.

Samling af desserten

  1. Skær Marie José chokoladekagen i passende stykker og placer et stykke på hver tallerken.
  2. Læg en pocheret pære ved siden af kagen.
  3. Fordel en skefuld råsyltede brombær på tallerkenen.
  4. Hæld en generøs mængde creme anglaise omkring kagen og pæren for at samle retten.
  5. Pynt eventuelt med en kvist frisk mynte eller lidt revet citronskal for en ekstra dekorativ effekt.

Tips og Tricks

  • Kagen kan bages dagen før og opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
  • Cremet konsistens på creme anglaise opnås ved lav varme og tålmodighed – skynd dig ikke.
  • De pocherede pærer kan også tilberedes i god tid og opbevares i lagen i køleskabet, indtil de skal bruges.

Denne dessert er en perfekt afslutning på en god middag. Den byder på en harmonisk kombination af intens chokolade, friskhed fra pærer og brombær samt den fløjlsbløde creme anglaise. Gæsterne vil uden tvivl blive imponerede over både smagen og præsentationen. Så find forklædet frem, og lad dig inspirere af denne opskrift – en dessert, der er lige så elegant, som den er lækker!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *