Julen er en tid fyldt med traditioner, varme og nærvær, og hvad kunne være mere passende end at samles om en klassisk julebuffet? Denne buffet er en hyldest til de danske juletraditioner med en kombination af kolde og varme retter, som vækker minder og glæde. Med udgangspunkt i de bedste råvarer og en kærlig tilberedning har vi sammensat en menu, der byder på alt fra marinerede sild til den søde afslutning med ris a la mande.
Det kolde madbord
Når vi taler om julebuffet, er de kolde retter ofte det første, der møder gæsterne. Disse delikate retter er perfekte som en start, mens man samler appetit til de efterfølgende serveringer.
Marinerede sild med plukket dild og saltede kapers
Ingredienser:
- 4 sildefileter (marinerede)
- 1 håndfuld frisk dild, plukket
- 2 spsk saltede kapers, skyllet
- 1 citron, i både
Fremgangsmåde:
Læg de marinerede sildefileter smukt på et fad. Fordel plukket dild og skyllede kapers over silden. Server med citronbåde og et godt stykke rugbrød.
Sild i creme med karry, hakket æg og rødløg
Ingredienser:
- 4 sildefileter (marinerede)
- 2 dl creme fraiche
- 1 tsk karry
- 2 hårdkogte æg, hakket
- 1 rødløg, finthakket
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Rør creme fraiche sammen med karry, salt og peber. Skær sildefileterne i mindre stykker og vend dem i cremen. Anret i en skål og pynt med hakket æg og rødløg. Server med rugbrød og smør.
Laks bagt med citrusfrugter, serveret med dip af krydderurter
Ingredienser:
- 1 side laks (ca. 1 kg)
- 1 appelsin, i skiver
- 1 citron, i skiver
- 1 lime, i skiver
- 2 spsk olivenolie
- Salt og peber
Til dip:
- 2 dl creme fraiche
- 1 håndfuld frisk dild, finthakket
- 1 håndfuld frisk purløg, finthakket
- 1 fed hvidløg, presset
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 180 grader. Læg laksen i et ovnfast fad, dryp med olivenolie og krydr med salt og peber. Fordel citrusfrugtskiverne over laksen og bag i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil laksen er gennembagt. Rør alle ingredienser til dippen sammen og server ved siden af laksen.
Æbleflæsk af Belle de Boskoop og Pigeoner med sprødstegt, letrøget flæsk
Ingredienser:
- 4 store Belle de Boskoop-æbler
- 4 Pigeoner-æbler
- 200 g letrøget flæsk, skåret i tern
- 1 spsk smør
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i både. Steg flæsket sprødt på en pande og læg det til side. Smelt smørret på samme pande og steg æblerne, til de er møre. Vend flæsket i æblerne og krydr med salt og peber. Server med langtidshævet brød.
Langtidshævet brød, rugbrød, smør og fedt
Til de kolde retter hører naturligvis godt brød og smørelse. Bag et langtidshævet brød dagen inden og servér det sammen med rugbrød, smør og fedt.
Det varme madbord
Når de kolde delikatesser er nydt, er det tid til det varme madbord. Her byder vi på en klassisk ribbensteg med alt, hvad hjertet begærer.
Ribbensteg med grov rødkål tilsmagt med julens krydderier, brunede kartofler og skysauce
Ingredienser:
- 1 ribbensteg (ca. 1,5 kg)
- 2 spsk groft salt
- 1 tsk peber
Til rødkål:
- 1 rødkålshoved, fintsnittet
- 2 æbler, revet
- 2 dl ribssaft
- 1 kanelstang
- 4 nelliker
- 2 spsk sukker
- Salt og peber
Til brunede kartofler:
- 500 g små kartofler
- 100 g sukker
- 50 g smør
Til skysauce:
- Sky fra ribbenstegen
- 2 dl oksebouillon
- 1 spsk mel
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 200 grader. Rids sværen på ribbenstegen og gnid den med salt og peber. Læg stegen i et ovnfast fad med sværen opad og lidt vand i bunden. Steg i ca. 1,5 time, eller indtil sværen er sprød.
Til rødkålen steges alle ingredienser sammen i en gryde, til kålen er mør. Smag til med salt og peber. Kog kartoflerne og pil dem. Smelt sukkeret på en pande, til det bliver gyldent, tilsæt smør og vend kartoflerne heri, indtil de bliver blanke og karamelliserede. Lav saucen ved at koge skyen op med bouillon og jævne med mel. Smag til med salt og peber.
Dessert
Ingen julebuffet er komplet uden den søde afslutning. Den klassiske ris a la mande med kirsebærsauce er altid et hit.
Ris a la mande med kirsebærsauce
Ingredienser:
- 1 liter sødmælk
- 180 g grødris
- 1 vaniljestang
- 100 g sukker
- 100 g smuttede mandler, hakket
- 2,5 dl piskefløde
Til kirsebærsauce:
- 1 glas kirsebærsauce
Fremgangsmåde:
Kog risengrød af mælk og ris med vaniljestangen. Lad den køle helt af og fjern vaniljestangen. Rør sukker og mandler i grøden. Pisk fløden til blødt skum og vend den forsigtigt i grøden. Server med lun kirsebærsauce.
Med denne julebuffet er der lagt op til en aften fyldt med glæde, tradition og god madlavning. Vi håber, at du vil nyde dette bud på en klassisk og smagfuld julemenu med dine nærmeste. Glædelig jul og velbekomme!
Skriv et svar